InformatiebeveiligingInformatieveiligheid in de huisartsenpraktijk is een belangrijk thema dat steeds meer aandacht krijgt. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun medische gegevens worden beschermd tegen onrechtmatige toegang en misbruik. Maar niet alleen de gegevens van patiënten; ook die van medewerkers, financiële administratie, werkinstructies en contracten moeten veilig worden bewaard. 

 

Lees hieronder meer over het belang van informatiebeveiliging en privacy, en maak gebruik van onze gratis e-learning en fysieke trainingen om je kennis te vergroten!

Sinds 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Hierdoor hebben zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk meer verantwoordelijkheden gekregen in het verzamelen en bewaren van persoonsgegevens. Om de veiligheid van deze gegevens te kunnen waarborgen, moet er in de huisartsenpraktijk beveiligingsmaatregelen worden geïmplementeerd. Maatregelen zoals toegangscontroles, versleuteling, interne audits en trainingen voor alle medewerkers in de praktijk zijn voorbeelden van informatiebeveiliging. Daarnaast  is het voor huisartsenpraktijken en medewerkers essentieel om aan de NEN7510 wetgeving te voldoen. Het is belangrijk dat huisartsen en praktijkmedewerkers op de hoogte zijn van bedreigingen zoals datalekken of cyberaanvallen, om zowel de huisartsenpraktijk als patiënten te beschermen. Technologieën en bedreigingen veranderen snel, waardoor het thema informatieveiligheid continue actueel blijft.

Scholing 

Mediis biedt vanuit het  #Digitaal voor elkaar programma een leerzame e-learning aan en organiseert fysieke trainingen over Informatiebeveiliging & Privacy.

Fysieke trainingen

De training ‘Privacy en informatiebeveiliging’ is gericht op de zorgpraktijk en gaat in op het ‘wat’, ‘hoe’ en ‘waarom’ van privacy en informatiebeveiliging. Hierdoor wordt niet alleen het doel van privacybescherming en informatiebeveiliging duidelijk, maar ook de impact van het eigen handelen.

Meld je aan voor de fysieke trainingen! 

Training privacy en informatiebeveiliging  | voor alle praktijkmedewerkers

E-learning 

ElearningsIn deze e-learning duik je in de wereld van de AVG-wetgeving. Je krijgt niet alleen basiskennis, maar ook waardevolle inzichten over zorgverlening en veilige communicatie. 

Daarnaast heeft het doorlopen van deze e-learning ook meerwaarde voor het voldoen aan de verplichte NEN7510 wetgeving. Deze norm is essentieel voor huisartsenpraktijken en door deze e-learning te volgen, ben je een stap dichter bij het garanderen van de hoogste standaard in gegevensbescherming. 

De e-learning duurt in totaal ongeveer 30-45 minuten en je kunt tussendoor pauzeren wanneer het jou uitkomt. Je kunt de e-learning dus op je eigen tempo volgen. Na het voltooien van de e-learning volgt er een korte toets om jouw kennis te testen! Als je slaagt, ontvang je een officieel certificaat dat laat zien dat jij de e-learning succesvol hebt afgerond. Dit certificaat is niet alleen een bewijs van jouw kennis, maar ook een waardevolle toevoeging voor de praktijk! 

Let op! Je kunt de e-learning vinden op het scholingsoverzicht van het HMH-portaal. Na inschrijving ontvang je een mail met instructies om een account aan te maken en de e-learning te volgen.

Meer informatie voor praktijkhouders/-managers

NEN7510 is een norm die specifiek gericht is op informatiebeveiliging in de gezondheidszorg. Deze norm, die is gebaseerd op ISO27001, bevat aanvullende eisen en richtlijnen die speciaal zijn toegespitst op de zorgsector. NEN7510 heeft als doel ervoor te zorgen dat persoonlijke gezondheidsinformatie beschikbaar blijft, vertrouwelijk wordt behandeld en dat de integriteit van deze gegevens gewaarborgd is.

Voor zorgaanbieders en organisaties in de zorg- en welzijnssector, zoals ziekenhuizen, apotheken en huisartsenpraktijken, is het wettelijk verplicht om aantoonbaar aan de NEN7510-norm te voldoen. Een integrale aanpak van informatiebeveiliging is daarbij essentieel. 

Het volgen van bovenstaande e-learning en trainingen vergroot het bewustzijn van mogelijke risico's en biedt handvatten om bedreigingen te voorkomen. Dit draagt niet alleen bij aan de bescherming van patiëntgegevens en het voorkomen van datalekken en cyberaanvallen, maar ondersteunt ook het voldoen aan de NEN7510-norm, doordat het aantoont dat de praktijk systematisch werkt aan informatiebeveiliging.

Webdossier.pngWebdossier informatiebeveiliging

De LHV, NHG en InEen hebben gezamenlijk een webdossier Informatiebeveiliging beschikbaar gesteld. Deze vervangt de eerdere praktijkwijzer Informatiebeveiliging, en bevat praktische tips, handvatten en risicoanalyses die je in de huisartsenpraktijk direct kan gebruiken. Het webdossier wordt regelmatig bijgewerkt met de nieuwste informatie. Het webdossier Informatiebeveiliging vind je hier.

­