Interview suzanne pruijssers2Gesprekken over het levenseinde zijn vaak omgeven door taboes, wat leidt tot onduidelijkheid en isolatie bij patiënten. Huisarts Suzanne Pruijssers neemt in Haastrecht het initiatief om deze stilte te doorbreken. Zij heeft met haar groepsbijeenkomsten driehonderd inwoners de kans gegeven om deze belangrijke gesprekken aan te gaan.

 

 

“Het levenseinde gaat iedereen aan. Door het luchtiger te maken, kunnen we mensen helpen om gedachten en zorgen te delen en wensen vast te leggen”, zegt Suzanne. 

Voordelen voor inwoners en huisartsen

“Mensen voelen zich vaak alleen in hun zorgen over het levenseinde. Door deze bijeenkomsten zijn inwoners beter geïnformeerd en kunnen ze hun gedachten delen met anderen”, legt Suzanne uit.

Dit biedt niet alleen steun, maar zorgt ook voor meer bewustwording. “We gebruiken visuele hulpmiddelen en interactieve elementen om deelnemers te betrekken.Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers vragen stellen en ervaringen delen. “Dat spreekt de patiënten aan: mijn eigen huisarts komt iets vertellen.”

Ik neem bijvoorbeeld een kipfilet mee om te laten zien: dit is ongeveer een spiermassa die je per dag verliest op een intensive care.”

De voordelen van deze groepsbijeenkomsten zijn evident. De impact van deze bijeenkomsten is ook merkbaar in de huisartsenpraktijk. “Door het toegenomen aantal Advance Care Planning (ACP) gesprekken kunnen we de zorg beter afstemmen op de wensen van de patiënten. Dit verhoogt de tevredenheid aan beide kanten en de kwaliteit van zorg.”  

Een symfonie die je zelf dirigeert 

Suzanne begint de bijeenkomst daarom altijd met de sabeldans van Tjitske Reidinga in het programma Maestro. “Dat loopt helemaal in de soep, omdat de dirigent niet goed is voorbereid en de bladmuziek niet goed kent. Het orkest krijgt de muziek daardoor niet goed op de rit. Dan heb ik de lachers op de hand, totdat de boodschap indaalt: dit is hoe het vaak gaat met het levenseinde.”  

Voor Suzanne gaat het praten over het levenseinde vooral over de regie teruggeven aan mensen, zodat zij ook het slotakkoord van hun leven zelf vorm kunnen geven.

“Als je het leven vergelijkt met een symfonie, dan is dat iets wat je altijd zelf hebt gespeeld, maar voornamelijk ook zelf hebt gedirigeerd. Je hebt je eigen keuzes gemaakt, je eigen pad bewandeld en je eigen muziek gemaakt. Dat laatste stukje van die symfonie moet eigenlijk ook heel erg mooi zijn en vooral passen bij hoe je altijd hebt geleefd.”

Suzanne gelooft dat door mensen op een laagdrempelige manier te betrekken, het gesprek over hun levenseinde onderdeel wordt van hun eigen verhaal, in plaats van iets dat hen overkomt. 

Tijdsinvestering en Subsidies

Suzanne is zich bewust van de tijdsinvestering die het organiseren van deze bijeenkomsten met zich meebrengt. “Het kost tijd en planning om dit goed te organiseren, maar subsidies maken het financieel haalbaar, en de resultaten -  meer ACP-gesprekken en tevreden patiënten - maken die investering meer dan waard.” Met enige regelmaat is er een subsidie beschikbaar vanuit het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II Huisartsen kunnen deze aanvragen voor het organiseren van een bijeenkomst.  

Handvatten voor het gesprek

1667320936730Suzanne ziet het voordeel van grote bijeenkomsten, hoewel ook kleinere bijeenkomsten kunnen bijdragen. “Als jij met een groepje van 20 personen zit en je zit net naast een buurman, dan leggen mensen hun meest kwetsbare vragen niet op tafel. Die vragen bespreken mensen later met de huisarts. Bij dit taboeonderwerp is het fijn dat je in een volle zaal zit, want dan kun je gewoon luisteren.

” De huisarts benadrukt het belang van samenwerking met sleutelfiguren uit de regio en het creëren van een aangename locatie. Zelf organiseerde Suzanne de eerste bijeenkomst bijvoorbeeld in een theater. “Dat is een aangename locatie, die mensen associëren met iets positiefs. Dit kan helpen om een breder publiek te bereiken.” 

Zichtbaarheid is belangrijk om een grote groep bij elkaar te krijgen. “Flyers en posters in verzorgingshuizen of op strategische plekken, dat is niet veel moeite. Uiteindelijk hebben we in het plaatselijke leugenaartje een interview gedaan, dat levert mond-tot-mondreclame op." 

Om het onderwerp minder zwaar te maken, voegt Suzanne graag een beetje humor toe. “Als we het zo zwaar maken, durft niemand het gesprek aan te gaan. Door het luchtig te houden en mensen met humor te laten praten, wordt het minder beladen. Voor veel mensen verlaagt dat de drempel om het thuis en met de huisarts te bespreken.” 

Inspiratie voor andere Huisartsen 

Suzanne hoopt dat andere huisartsenpraktijken geïnspireerd raken om ook dergelijke bijeenkomsten te organiseren. “Laten we samen deze belangrijke gesprekken op gang brengen. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden. We hebben al goede voorbeelden om op voort te bouwen.”

  • Lees hier het artikel uit de IJselbode met de aankondiging van de informatiemiddag:
  • Meer informatie over palliatieve zorg en proactieve zorgplanning de website van de patiëntenfederatie of palliaweb
  • Binnen de regio is het netwerk Palliatieve zorg actief, ook zij kunnen je verder helpen met het organiseren van een dergelijke bijeenkomst. Neem contact op met Ineke Weverling | ineke@gedeeldezorgmh.nl" style="color: var(--link-hover); text-decoration: none; outline: none;">ineke@gedeeldezorgmh.nl

Wil je meer weten over de bijeenkomsten van Suzanne?

Interview suzanne pruijssersNeem contact op met Suzanne Pruijssers via suzannepruijssers@gmail.com of 06 - 572 328 74

­