ouderenzorg

De ouderenzorg heeft binnen de huisartsenpraktijk de afgelopen jaren aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt om tegemoet te komen aan de groeiende en complexer wordende zorgvraag van ouderen. Naarmate ouderen kwetsbaarder worden, neemt de regierol van de huisarts toe.

Huisartsenpraktijken spelen een cruciale rol in het bieden van medisch-generalistische zorg aan deze doelgroep. Er bestaat inmiddels ook een specifieke opleiding tot POH-Ouderen. Praktijkondersteuners Somatiek (POH-S) richten zich vooral op het begeleiden van ouderen met chronische aandoeningen en het signaleren van geriatrische problemen. In sommige praktijken hebben assistentes een rol op zich genomen in de zorg voor ouderen.

De praktijkondersteuners houden zich vaak bezig met het coördineren van zorg met andere zorgverleners. Effectieve samenwerking met wijkverpleging, specialisten ouderengeneeskunde en professionals uit het sociale domein is essentieel. Om die samenwerking te versterken, organiseren we al een aantal jaren samen met Zorgpartners en het GHZ een ouderenzorgsymposium.

Symposium '(op)nieuw geleerd, oud gedaan!

Het symposium dat dit jaar plaatsvindt op dinsdag 17 juni heeft de titel '(op)nieuw geleerd, oud gedaan! en gaat over het lerend vermogen van ouderen. Het programma bestaat uit een plenaire lezing, een maaltijd met volop netwerkmogelijkheden én twee interessante workshops, die allebei gevolgd kunnen worden. Er is een apart programma voor huisartsen en één voor praktijkmedewerkers samen met wijkverpleegkundigen.  

Sprekers zijn Frans Hoogeveen (GZ psycholoog), Rudi Westendorp (hoogleraar ouderengeneeskunde), Jacobine van Weel (geriater) samen met Janie Verschoor (specialist ouderengeneeskunde) en Sabine Abels (muziektherapeut). 

Huisartsen, specialisten ouderenzorg, wijkverpleegkundigen en praktijkmedewerkers die zich bezighouden met ouderenzorg zijn welkom. Meer informatie over het programma en inschrijven kan via het scholingsoverzicht van Mediis. Klik hier.

­