Huisartsen GGZ icoon voor patientenpngIedereen kent momenten dat het te veel wordt. Door drukte op het werk, een kleine dip in de relatie of problemen met opvoeden. Dat kan klachten veroorzaken zoals piekeren, stress, slecht slapen, somberheid, angst of paniek. Geen problemen waarbij u direct denkt aan het zoeken van psychische hulp, maar toch beïnvloeden ze het dagelijks leven. Dit soort ‘lichtere’ psychische problemen zijn op te lossen.

De huisartsen GGZ van Mediis heeft hiervoor een uitgebreid cursusaanbod. Een groepscursus is een onderdeel van uw behandeling bij de Praktijkondersteuner GGZ. De kans is groot, dat er al met u is gesproken over het volgen van een groepscursus, en dat u naar deze pagina bent verwezen voor meer informatie en voor het downloaden van de folder. Heeft u dit niet en bent u geïnteresseerd in het cursusaanbod, bespreek dan met uw Praktijkondersteuner GGZ of uw huisarts wat het volgen van een cursus voor u kan betekenen. 

Let op! De praktijkondersteuner meldt u aan aan, dat kunt/hoeft u niet zelf te doen.

Folder cursusaanbod huisartsen GGZ

Het cursusaanbod

Ademruimte

Zes bijeenkomsten van anderhalf uur 
ademruimteTIjdens deze cursus werken we met ontspannende en inspannende oefeningen voor het lichaam, de ademhaling en de stem. Een goede houding helpt om beter de ademen. Meer grip op de ademhaling zorgt dat er weer vertrouwen in het lichaam komt en dat er meer rust en minder gevoelens van angst en somberheid zullen zijn. Samen zingen geeft daarnaast een gevoel van verbondenheid en kan stimuleren om (weer) op een gezonde manier in het leven te staan. De bijdrage voor cursusmateriaal is € 25,00.

 'ik merk verbetering in mijn dagelijkse leven'

Mindfulness

Zes bijeenkomsten van twee uur
Mindfulness.jpgMindfulness betekent dat u bewust aandacht geeft aan het moment. U merkt de automatische reacties op die u voelt of denkt en benadert deze op een vriendelijke en zachte manier, zonder er een oordeel over te geven. In de cursus Mindfulness leert u deze vaardigheden door middel van verschillende meditaties. Het is de bedoeling dat er tussen de bijeenkomsten dagelijks thuis wordt geoefend. Cursisten geven aan dat zij door de oefeningen beter om kunnen gaan met stress en ander ongemak. De bijdrage voor cursusmateriaal is € 20,00.

‘Door de cursus krijg ik meer inzicht in mijn gedachten en gevoelens.’

Opkomen voor jezelf

Zes bijeenkomsten van twee uur
Voor uzelf opkomen (assertief zijn) is niet altijd makkelijk. Tijdens deze cursus wordt stilgestaan bij situaties waarin u te veel aan een ander toegeeft en over uw grenzen gaat. U oefent in het beter bewaken van uw grenzen door open en eerlijk gevoelens en gedachten te uiten. De bijdrage voor cursusmateriaal is € 25,00.

 ‘Ik heb handvatten gekregen om weer positief in het leven te staan.’

Zorgen voor jezelf

Zes bijeenkomsten van twee uur
zorgen voor jezelfHeeft u last van terugkerende gevoelens van somberheid, angst, machteloosheid, vermoeidheid of pijn? Waarschijnlijk zoekt u continu naar manieren om niet aan uw klachten te denken of om er controle over te houden en heeft u daar last van in het dagelijks leven.
Deze cursus helpt u om op een andere manier naar uw klachten te kijken en een meer waardevol en vitaal leven te kunnen leiden. De bijdrage voor cursusmateriaal is € 20,00.

'fijn cursusmateriaal gekregen, waar je echt wat aan hebt'

Minder piekeren en beter slapen doe je zo

Zes bijeenkomsten van twee uur
beter_slapen_minder_piekeren.2.jpgMet deze cursus krijgt u inzicht in de manier waarop piekeren werkt en hoe u dat kunt veranderen. Het accent van de cursus ligt op het aanleren van vaardigheden. U leert op een andere manier om te gaan met negatieve piekergedachten, te relativeren, weerbaarder te worden en om te gaan met tegenslagen. Piekeren valt vaak samen met slapeloosheid waardoor klachten kunnen ontstaan zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en andere problemen in het dagelijks functioneren. Dankzij de cursus leert u ook welke factoren van invloed zijn op uw slaap en leert u vaardigheden toe te passen om uw slaap positief te beïnvloeden. 
De bijdrage voor cursusmateriaal is € 20,00.

  

 Informatie icon pagina voor patientenAanvullende informatie

Er zijn huiswerkopdrachten verbonden aan de cursus waarvan wordt verwacht dat u die maakt, en dat u iedere bijeenkomst aanwezig bent. Zo geeft de cursus de beste ondersteuning bij het oplossen van uw probleem.

  • Iedere cursusgroep bestaat uit maximaal twaalf deelnemers en wordt geleid door ervaren hulpverleners.
  • Deelname aan een cursus is gratis. U hoeft alleen het cursusmateriaal te betalen.
  • Het merendeel van de cursussen vindt plaats in Gouda. Een enkele in de regio.
  • Alle locaties zijn goed bereikbaar en hebben voldoende parkeergelegenheid.
  • De praktijkondersteuner GGZ is bekend met de data en de tijden waarop een cursus wordt gegeven. 
­