COPD nieuws

Het Longformularium is ontwikkeld in samenwerking met huisartsen, POH/PVH, apothekers, longartsen en longverpleegkundigen in de regio Midden Holland.

Astma en COPD zijn veel voorkomende longaandoeningen en inhalatiemedicatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Er is een grote hoeveelheid medicijnen beschikbaar die met veel verschillende inhalatoren kan worden ingenomen. In de praktijk blijkt dat het lastig kan zijn om de juiste inhalator te kiezen. Daarbij gebruiken patiënten vaak meerdere soorten inhalatoren en moeten ze dus meerdere inhalatietechnieken leren. Dit leidt tot fouten bij inhalatie en het zorgt voor een verminderde therapietrouw. Het formularium kan zorgverleners en patiënten helpen bij het kiezen van de meest passende medicatie & type inhalator.

Scholing & FTO-module

in de scholing wordt uitgelegd hoe we tot dit formularium zijn gekomen en op welke manier het kan worden gebruikt in de dagelijkse praktijk.

Deze scholing voor huisarts en POH/PVH wordt in november 2x georganiseerd (zie scholingenoverzicht Mediis). Daarnaast kan deze module ook worden gebruikt voor een online FTO-bijeenkomst van uw FTO-groep. Als u dit wenst kan Robbert Kerseboom, huisarts & kaderarts astma/COPD een bijdrage leveren aan uw FTO. Stuur in dat geval een bericht naar: r.kerseboom@mediis.nl

­