Lustrum POH GGZ nieuws

De lustrum-editie van het PsyHAG symposium Huisarts en POH-GGZ | Samen sterker vond plaats op 20 april 2023 in de Basiliek in Veenendaal. Deelname aan dit tweejaarlijkse symposium werd de POH-GGZ in dienst van Mediis aangeboden in verband met het eerste lustrum van de Huisartsen GGZ van Mediis, de HGGZMH.

Zingeving en positieve gezondheid is steeds meer een belangrijke invalshoek voor huisarts en POH-GGZ. Van daaruit was een mooi inspirerend programma gemaakt met volop ruimte en gelegenheid om naast de verschillende workshops collega's te ontmoeten.

Het thema van het congres: ZIN in GGZ.

De opzet van de dag was best verrassend. Geen rijtje sprekers achter elkaar maar een centrale opening en inspirerende aftrap met daarna 3 workshoprondes. De thema's van de workshoprondes waren: Zingeving, Vaardigheden, Nieuwe GGZ, Zelfzorg en Intimiteit. Bij elke ronde kon je kiezen uit 3 verschillende workshops en zo een programma op maat voor jezelf samenstellen.

Zin in GGZ 4 verhalenverteller

Muziek en zang

 De centrale opening en aftrap werd gedaan door Bert van de Wetering, hij is zangdocent en met zijn programma Zing als vanZelf onderstreept hij de kracht van muziek en zang bij het ontwikkelen van eigenheid, vertrouwen, lef en plezier. Hij legt uit dat je je beter gaat voelen door te zingen.

Wanneer je zingt, komen er endorfines vrij. Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.

Tijd om te gaan zingen dus! We zingen verschillende popsongs met elkaar begeleid en aangemoedigd door de spreker. Wat we hebben geleerd van Bert wordt gelijk in praktijk gebracht en de theorie klopt. De sfeer in de zaal ademt energie en de stemming zit er vanaf de 1e gezongen noot goed in!

Vaardigheden

De workshops zijn stuk voor stuk inspirerend voor zowel de huisarts als de POH-GGZ. Naast vaardigheden zoals je boodschap tekenen, systemisch werken met poppetjes of het herstelondersteunende gesprek was er nog veel meer. De workshop over systeemtherapie werd het best bezocht, centrale boodschap van Teo Visser was dat ieder mens kijkt vanuit zijn eigen perspectief en daarom zijn een eigen waarheid heeft. De belangrijkste opdracht voor de hulpverlener is om in verbinding te blijven met de ander, niet te oordelen en dat de verandering van binnenuit moet komen.

Ervaringsdeskundigheid

Opvallend was de deelname en betrokkenheid van ervaringsdeskundigen bij de verschillende workshops. Soms naast een spreker, bv over genderdysforie en/of zelfcompassie. Maar ook als workshopleider. Zo vertelde Renate Visser van het Goudse Kernkracht over de do's-and-don'ts bij omgaan met autisme. In deze workshop werd practice-based informatie gegeven wat herstelondersteunend werkt en wat niet. De deelnemers kregen een uniek inkijkje in haar dagelijks leven, haar hoofd en haar gebruiksaanwijzing. 

René van Collem, voormalig drummer van Doe Maar, vertelt zijn verhaal van herstel. Verslaving heeft 30 jaar lang zijn leven gedomineerd. De kern van zijn verhaal is dat verslaving niet alleen hem heeft geraakt, maar ook zijn omgeving en dat het ook zijn omgeving is geweest die met liefde en grenzen hem de weg naar herstel heeft gewezen. Verslaving wordt vaak over het hoofd gezien of de ernst wordt niet goed ingeschat. Zijn verhaal is een ware eye-opener!

PowernapZin in GGZ 1 after lunch dip

Kasper Janssen is sportarts en onderstreepte in zijn workshop het belang en de effecten van een powernap. Een powernap is een korte lichte slaap van 10-20 minuten waardoor lichaam en geest even rust krijgen. De powernap vermindert spanning en stress en is goed voor je gezondheid, verbetert je concentratie en productiviteit. Uiteraard wordt naast de theorie ook de praktijk niet vergeten en was het dus in één van de workshopruimtes een kwartiertje opvallend stil...

 

Zin_in_GGZ3-_drominee.jpgAfsluiting

De afsluiting was in handen van de droominee, Rik Zutphen. Hij gaf woorden aan de dag, probeerde op zijn eigen manier de verschillende werelden van de workshops, sprekers en deelnemers te verbinden. Noemde de deelnemers niet alleen eerste lijners maar ook eerste lijmers, ondersteuntijgers, lange ademers diepte opvangers, wijdte omarmers, extra oren, op sleeptouwnemers en acte de présence-gevers. Hij liet ons ook net als aan het begin van de dag nog even zingen en gaf zo de deelnemers een GGZetje in de rug op weg naar huis, terugkijkend op een mooie en inspirerende congresdag.

­