taakherschikkingMediis logo nieuws

Mediis is samen met haar leden continu bezig te kijken welke ondersteuning nodig is om in de regio de huisartsenzorg toekomstbestendig te houden. Dat gebeurt door de inzet van digitalisering en e-health, professionalisering van de praktijkvoering en zeker ook door taakherschikking.

Binnen dit kader willen we de VS/PA een duidelijkere positie geven in de regio, en willen we de inzet van de VS/PA in de eerste lijn gaan promoten en faciliteren. Onderstaande uitleg van Denise Kooijman en Steven Hofman geeft verduidelijking van de rol van een VS/PA in de huisartsenpraktijk. 

De rol van een VS/PA

De huisarts verleent samen met zijn team huisartsenzorg. Ieder vanuit zijn of haar deskundigheid en competenties, zo ontstaat er een efficiënte praktijkorganisatie. De afgelopen jaren zijn er nieuwe beroepen bijgekomen waaronder de verpleegkundig specialist (VS) en physician assistant (PA). Zij worden ook wel taakherschikkers genoemd. Bij taakherschikking gaat het om het inzetten van de juiste deskundigheid bij een zorgvraag. Door taken over te dragen aan de VS of PA kan de huisarts zich richten op andere zorgvragen. 

  • De VS en PA nemen routinematige zorg over van de huisarts, waardoor de huisarts meer tijd heeft voor complexere patiënten.
  • Net als de huisarts nemen ze anamneses af, doen lichamelijk onderzoek, stellen diagnoses, geven advies, verwijzen naar specialist of schrijven medicatie voor.
  • Ze zijn zelfstandig bevoegde behandelaars en overleggen alleen met de huisarts als dat nodig is.
  • Ze dragen bij aan ketenzorg en multidisciplinaire samenwerking.
  • Ze verhogen de efficiëntie van de huisartsenpraktijk.

De nieuwe beroepen van VS/PA zijn succesvol. Dat is onder andere aangetoond door evaluatieonderzoek in opdracht van het ministerie van VWS (link). In de tweede lijn werken veel specialisten al samen met VS/PA. De huisartsenzorg loopt hier nog in achter. Nog geen 10% van alle VS/PA werken in de huisartsenzorg.

De meeste huisartsen kennen de VS/PA vast van de HAP MH. Momenteel nemen ze 30% van alle consulten op zich. Dit kan nog verder uitbreiden wanneer er meer VS/PA zijn. Loop op de HAP gerust bij een VS/PA naar binnen als ze daar aan het werk zijn op de vrijdagavond, zaterdag en zondag.

Inhoudelijke informatie over VS/PA

Wil je contact met VS/PA's die in huisartsenpraktijken werken? Of wil je meer weten over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met:

Direct een VS in jouw praktijk? Dat kan!

 Gabriëlle Bruin is op zoek naar een praktijk waar ze als VS aan de slag kan. Klik hier voor meer informatie. 

Ondersteuning door Mediis en HAP MH

Mediis en de HAP MH bekijken hoe zij de huisartsenpraktijken kunnen ondersteunen, zodat er meer VS/PA ingezet kunnen worden in de huisartsenzorg. Denk hierbij aan:

  • opleidingen faciliteren
  • nascholingen organiseren
  • netwerk voor VS/PA.

Informatie over de ondersteuning

 

­