Meer tijd voor de Patient nieuws

De LHV heeft het Integraal zorg akkoord nog niet ondertekend omdat ze harde garanties wil hebben van alle zorgverzekeraars dat huisartsen via het contract voor 2023 de mogelijkheid krijgen voor ‘Meer Tijd voor de Patiënt’ (MTvdP), én dat dit per 2024 structureel wordt bekostigd. Intussen heeft Mediis al belangrijke stappen gezet door middel van het pilotproject MTvdP in samenwerking met VGZ. Deze pilot duurt twee jaar.

Het pilotproject ‘Meer Tijd voor de Patiënt’ staat voor een integrale aanpak om de ervaren werkdruk in de huisartsenpraktijk te verlagen. Het zorgt voor rust en ruimte in de praktijk, waardoor tegelijkertijd het werkplezier en de patiënttevredenheid verbetert. Bij andere pilots buiten onze regio is aangetoond dat MTvdP ook leidt tot minder verwijzingen naar de tweede lijn, medicatie en diagnostiek worden beperkt en de kwaliteit van zorg wordt verbeterd.

 “Steeds meer huisartsen en hun praktijkmedewerkers ervaren een te hoge werkdruk en hebben het gevoel te kort te schieten. Mediis wil dat haar huisartsen en hun praktijkmedewerkers de gewenste kwaliteit kunnen blijven leveren en met plezier hun vak kunnen blijven uitoefenen.“

Lisa Landkroon projectleider van het pilotproject bij Mediis, zij zegt: “Meer tijd voor de patiënt klinkt iedere huisarts als muziek in de oren, maar het gaat niet vanzelf!” Dat ervaren ook de veertien huisartsenprakijken van Mediis die nu mee doen aan de pilot. Omdat er diverse praktijkvormen mee doen, van solopraktijk tot gLisa Landkroon uitsnede 2022ezondheidscentra lopen de ervaringen en resultaten uiteen. Lisa: “Je hebt het voor sommige praktijken echt over een belangrijke omslag in werkwijze en aanpak.”

Om te zorgen dat er voor alle praktijken voldoende tijd en aandacht is, zijn er twee groepen geformeerd. De eerste groep is gestart in april van dit jaar en de tweede groep is nu een maand bezig.” Door gebruik te maken van flexibele consultijd kunnen huisartsenpraktijken een behandeling inzetten die beter past bij de zorgvraag én de patiënt. Lisa: “Naast deze flexibele consulttijd zijn er ook andere must-have interventies die bijdragen aan meer tijd voor de patiënt. Zoals regie op veelgebruikers, intervisie over verwijzingen, keuzehulpen, teleconsultatie en time-out voor verwijzingen.

 Ondersteuning Mediis

Lisa is enthousiast over de ondersteuning die Mediis geeft aan de pilotpraktijken. “We bieden uitgebreide ondersteuning en scholing aan. Zo is er net een triage-cursus voor assistentes afgerond waarin wordt ingegaan op logistieke planning en hoe triage bijdraagt aan het creëren van meer tijd voor de patiënt. De afgelopen maanden hebben we hier meerdere avonden samen met assistentes aandacht aan besteed.”

Ook organiseert Mediis per must-have interventie werksessies. Lisa daarover: “Tijdens deze avond zoomen we in op het onderwerp, rijken we materialen aan, en is er ruimte voor discussie en evaluatie.” Deze avonden worden goed bezocht en als nuttig beoordeeld. Daarnaast gaan er in de toekomst sparringsavonden georganiseerd worden door Mediis waar huisartsenpraktijken hun tips & tricks kunnen uitwisselen aan elkaar, en kunnen aankaarten waar ze tegen aan lopen. Zo leren de praktijken van elkaar!

“Het is een intensief en leerzaam traject wat we nu met elkaar lopen.” concludeert Lisa. Als het de LHV straks lukt om bindende afspraken te maken met de zorgverzekeraars dan hebben alle huisartsenpraktijken bij Mediis voordeel van de opgedane ervaringen in de nu draaiende pilots. Er ligt dan een blauwdruk klaar voor de overige praktijken om ook MTvdP te kunnen gaan implementeren.

Meer informatie

 

Het interview met Lisa Landkrron is de start van een reeks interviews waarbij wij medewerkers van het bureauteam van Mediis aan het woord komen over hun werk. 

­