Ineke DM2 nieuws

In 2009 werd een begin gemaakt met de uitrol van zorgprogramma’s in Nederland. Diabetes Mellitus 2 was het eerste zorgprogramma. Hiervoor werd destijds in de regio Midden-Holland een kaderhuisarts DM gezocht. Ineke Ruting was vanaf dat ze startte als huisarts in Gouda in 1997, betrokken bij diabeteszorg in de eerste lijn. Het was dan ook een logische keuze van de RZMH om Ineke te vragen of zij de opleiding tot kaderarts DM wilde volgen. Haar antwoord was ‘ja zeker!’ en zo startte ze met de tweejarige opleiding.


De opleiding en de start van de RZMH

“Toen ik de kaderopleiding diabetes kon gaan volgen, greep ik die kans met twee handen aan!” Het heeft haar veel gebracht. “Naast mijn eigen praktijk gaf dit de verdieping en extra uitdaging die ik nodig had. Op een andere manier met het huisartsenvak bezig zijn, zonder direct patiëntencontact is fijn. Een dag op kantoor bij Mediis heeft een hele andere dynamiek!” Ondanks dat ze de opleiding jaren geleden heeft gedaan, spreekt en ziet ze haar collega’s uit de opleidingsgroep nog steeds.”

Ineke startte met werken bij de RZMH tijdens haar opleiding tot kaderhuisarts, maar daarvoor was ze al geïnteresseerd in diabetes. Ze werkte in het begeleidingsteam van de diabetesdienst. Een dienst die diabetesverpleegkundigen vanuit het ziekenhuis inzette in de huisartsenpraktijk. Dit leidde destijds tot een eerste verschuiving van zorg van de 2e naar de 1e lijn. Ze vertelt: “De diabetesverpleegkundigen waren ook een vraagbaak voor de praktijkondersteuners, die in dezelfde tijd hun intrede deden in de huisartsenpraktijk. De rol van de POH-S in de zorgprogramma’s was en is nog steeds heel belangrijk.”
De introductie van zorgprogramma’s in Nederland zorgde voor een interessante periode bij de RZMH. “We moesten het zorgprogramma DM2 nog helemaal ontwikkelen, de huisartspraktijken bezoeken en iedereen op weg helpen. Ik zette samenwerkingen op met de ketenpartners en gaf scholingen. Het was een boeiende tijd”

Geen makkelijke wel een logische keuze

foto Ineke schaatsendHet zorgprogramma loopt inmiddels bijna 14 jaar en zo lang loopt Ineke ook al mee. Tijd om het stokje over te dragen. “Tja” zegt Ineke: “Het komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, ik was hier zelf al wel een tijd mee bezig. Ik werk nog steeds met veel plezier in mijn eigen praktijk en wil dat ook nog een aantal jaren blijven doen, maar wel met iets meer vrije tijd.

Dan is stoppen met die ene dag bij Mediis een logische keuze. Maar ja, ik heb het er altijd naar mijn zin gehad, en ik werk nog altijd met fijne collega’s, in een gezellig team. Er zijn altijd weer nieuwe ontwikkelingen. En het blijft leuk om daarover met elkaar te brainstormen en de vertaalslag te maken voor in de praktijk. Dus een makkelijke beslissing was het niet.“

Wie neemt het stokje over?

Ineke: “Ik hoop dat er een collega-huisarts in de regio is, die mijn rol bij Mediis voor DM2 met evenveel enthousiasme op zich wil nemen. Mediis heeft indertijd mijn opleiding en de opleiding van de andere kaderhuisartsen in dienst gefinancierd, dat wil Mediis ook voor mijn opvolger doen. In maart van dit jaar start er een opleiding kaderhuisarts DM. Dat is best snel. Dus iemand met interesse voor DM die de opleiding kaderhuisarts op een later tijdstip wil doen, is ook van harte welkom.”

De opleiding tot kaderhuisarts DM start slechts één keer per 2 jaar en duurt twee jaar. Je start in een kleine vaste groep van 10 tot 12 personen. Voor meer informatie kun je het beste kijken op de website van de NHG.

Let op voor de snelle beslisser | in maart van dit jaar start er een opleiding kaderhuisarts DM

De volledige vacature vind je op de vacaturepagina

Ben jij (waarnemend) huisarts en heeft DM2 je interesse? Zou je je willen ontwikkelen tot kaderhuisarts DM? Laat het ons dan weten! Neem contact op met Tjarda Scheltens – medisch directeur | t.scheltens@mediis.nl of Ineke Ruting | i.ruting@mediis.nl

Wat is de rol van de kaderhuisarts DM bij Mediis?

Een kaderhuisarts DM bij Mediis zorgt voor de kwaliteitsbewaking, voor overleg met ketenpartners zoals diëtisten, podotherapeuten en neemt deel aan het kwaliteitsteam samen met een internist, oogarts, podotherapeut en diëtist. De kaderhuisarts houdt nieuwe ontwikkelingen in de gaten voor Mediis en helpt bij de implementatie hiervan op de werkvloer, daar wordt, door de kaderhuisarts scholing over gegeven of gefaciliteerd.

Ineke schetst de huidige ontwikkelingen: “De vergrijzing van de populatie en de toename van mensen met overgewicht, zorgt ervoor dat het aantal patiënten met DM2 blijft stijgen. Ik ben samen met collega’s steeds in overleg met het GHZ hoe we de zorg in 1e en 2e lijn zo goed mogelijk kunnen verdelen en aansturen. Belangrijk is daarbij de juiste zorg op de juiste plaats | JZOJP.” Protocollaire zorg heeft ons veel gebracht en is veel meer dan het afvinken van lijstjes. “Huisartsen in de regio zijn het met elkaar eens over wat goede diabeteszorg is, maar,” zegt Ineke: “het moet wel vertaald worden naar het individu, bijvoorbeeld door inzet van Meer tijd voor de Patiënt | MTvdP.  Er is dan ruimte om samen met de patiënt te praten over de impact van een ziekte als DM2 en te bekijken wat de beste manier voor hem of haar is, om met de ziekte om te gaan."

Als kaderarts ben je er ook om vragen van collega-huisartsen te beantwoorden. "Dat vind ik een leuk onderdeel van mijn werk.” aldus Ineke. Huisartsen kunnen via de consultatiefunctie in VIP gebruik maken van de expertise van de kaderhuisartsen van Mediis. Een nuttige functie die volgens Ineke nog wel vaker door collega's gebruikt kan worden. Naast zorginhoudelijk ben je als kaderhuisarts bij Mediis tenslotte ook nog betrokken bij brede gezondheidsconcepten zoals Positieve gezondheid. Een uitgebreid palet aan werkzaamheden dus!.


Het interview met Ineke Ruting is er één uit een reeks interviews waarbij we medewerkers van het bureauteam van Mediis aan het woord laten over hun werk. Via de tag 'Mediis interview' vind je alle interviews terug op mediis.nl/voorzorgverleners/nieuws.

­